Made with racontr.com

© כל הזכויות שמורות

אז אתם יכולים להבין למה אני מעט מבולבלת. מצד אחד יש יחס מאוד סטריאוטיפי לאישה במחזור: היא עצבנית, היא רעבה, היא לא יציבה רגשית ובאופן כללי כדאי להתרחק ממנה, או יותר טוב: להרחיק אותה ממקומות ציבוריים עד שיעבור הזעם. מצד שני, אפילו הנשים עצמן משתמשות במחזור כסיבה לגיטימית להתפרצויות רגשיות, ומחקרים רבים הוכיחו ששינויים הורמונאליים עושים בדיוק את זה. אבל האם זאת סיבה מספקת לכך שכמעט בכל ויכוח בין גבר לאישה, הדבר הראשון שהגבר ישאל הוא "את עצבנית כי את במחזור?". לא חבר, אני עצבנית כי אתה כנראה מתנהג כמו אידיוט. וכן, אני במחזור כשאני כותבת את זה. 

alt

אז הגיע הזמן לדבר על המחזור שלנו. בואו נפסיק להתבייש בו ונשים סוף להחבאת תחבושות וטמפונים בשרוול. בואו נוודא שכולם יודעים שהמחזור שלו הוא לא כחול רפואי אלא אדום חי ובועטהמשפט "אני במחזור" לא צריך להיאמר בלחש אלא בקול רגיל שבו היית אומרת כל דבר אחר, גם אם יש גברים בסביבה. 
אני עדיין לא בטוחה לגבי תמונות מפורשות של מחזור אבל אני לא תמימה, אני יודעת שבלי קיצוניות לא קורה כלום בעולם הזה. אבל אולי כבר הגיע הזמן שתהיה מהפיכה בנושא הזה?

אחת התגובות שהיא קיבלה והפתיעה אותי מאוד הייתה דווקא מאישה שכתבה "אני שונאת מחזור וזה מגעיל! למה צריך להראות את זה?!" והאמת? זאת שאלה שאני שואלת את עצמי גם. האם בשביל להעביר מסר ולנרמל את סוגיית המחזור והדיון בו אנחנו צריכות להשתמש בשיטות קיצוניות כמו לצלם אסלה מלאה בדם? והאם אלה באמת השיטות הכי קיצוניות שאנחנו יכולות להשתמש בהן?
בדיונים שערכתי על הנושא עם חבריי, אחד מהם השווה את המחזור לזרע. הוא אמר שאין בעיה כשמדברים על גמירות, אבל אף אחד לא רוצה לראות תמונות של שפיכה גברית באינסטגרם, ולא ידעתי כל כך מה לענות לו. האם יש מקום להשוות מחזור לזרע רק כי שניהם הם פעולות נורמטיביות של הגוף? אז למה עוד נשווה את המחזור? גם אני לא אשמח לשמוע פירוט של פעילות מעיים של חבריי לחיים. אבל מצד שלישי, באמת? להשוות מחזור ליציאות בשירותים? ובכלל, מה זאת ההתחסדות הזאת? לא כולנו עושים את זה? 



alt

הדעה הרווחת ברחוב

בניסיון להעלות את המחזור הנשי לשיח הציבורי נוצרו מגוון מייצגי אומנות כמו סרטונים הומוריסטיים וציניים בנושא המחזור הנשי לאורך ההיסטוריה, אומנות קונספטואלית המשתמשת בטיפות של מחזור (כן כן) ואפילו תכשיטים בהשראת המחזור. מי שהכי משכה את תשומת ליבי היא אומנית בשם רופי קאור, שהעלתה תמונה לאינסטגרם ובה היא שוכבת במיטה ועל מכנסיה כתם דם אדום. רופי קאור מגיעה מהתרבות ההודית בה המחזור נחשב לטמא במיוחד, עד למצב שבו אישה לא מורשית להיכנס אפילו למטבח בימי הווסת שלה. הנהלת אינסטגרם בחרה להוריד את התמונה הנ"ל בטענה שהיא פוגעת ברגשות הגולשים שלה, דבר שהכעיס רשת חברתית שלמה. חשוב לציין שהתמונה הוחזרה במהירות בעקבות לחץ הקהל ואינסטגרם אפילו עדכנה את ההגבלות על התמונות, כך שגם תמונות של הנקה יורשו להישאר באינסטגרם (אז למה בעצם הן לא אושרו עד עכשיו...?).

ואם חשבתי שככל שגדלים בשנים כך גם מתבגרים רגשית, התבדיתי. נושא המחזור הוא נושא שיחה שכמעט אסור לדיבור ליד המין הגברי ותמיד תהיתי לעצמי למה? הרי מדובר בעוד פעולה גופנית של המין האנושי. בזכות הפעולה הזאת נולדים תינוקות לעולם, זה חלק ממעגל החיים הנשי. ואז נפל לי האסימון! כל מה שקשור לפעולות גוף של המין הנשי צריך להיות בהיחבא. כשנשים מזיעות הן מגעילות אבל כשגברים מזיעים זה כי הם עושים ספורט, גברים יכולים לשבת שעות בשירותים ולהתגאות במה שהם יוצרים שם, אבל חס ושלום שמישהי תגיד שהיא ביקרה בשירותים לביקור ארוך, גברים משתינים בפרהסיה כמעט בלי בעיה אבל אנחנו לא רואים נשים משתופפות ליד שיחים ברחובות כי דוחה ולא תרבותי. ובואו נודה באמת, מרבית הגברים (ואפילו מעט נשים) לא יודעים בכלל מה זה המחזור ומה התפקיד שלו! איזה אבסורד.
והנה נקודה נוספת למחשבה: מתי בפעם האחרונה ראיתם בסרט או בפרק בסדרה אזכור למחזור? מוזר, בכל זאת זה משהו שקורה לחצי מאוכלוסיית העולם פעם בחודש בערך ל-40 שנה...

פעם הראשונה שקיבלתי מחזור הייתי בת 13 והייתי לבד בבית עם אבא. זה היה בחופש הגדול ולא נלחצתי, כבר ידעתי מה זאת ווסת ושהגזירה הזאת אמורה להגיע גם אליי בכל עת. בנונשלנטיות רבה הגיש לי אבא תחבושת הגיינית מהמגירה של אמא ובזה נגמר הסיפור. היוש, עכשיו גם אני אישה.
הבלבול הגדול נוצר אצלי כאשר הגעתי לכיתה ז' והסתבר לי לתדהמתי שאם אחד הבנים מגלה שמישהי מהבנות במחזור, אז היא הופכת למצורעת מבחינת כל הכיתה, גם מבחינת הבנות. להיות במחזור הייתה בושה, זה היה משהו שצריך להסתיר ולמשהו שדורש שימוש
במילות קוד יצירתיות. הדרך לשירותים הייתה כמעין מסע צלב שבו היית צריכה להמציא שלל שיטות להסתיר את התחבושת בשרוול או בכיס של הסווטשרט השחור הגדול שאת לובשת רק במחזור, כי הוא היחיד מכסה לך את כל התחת. 


ב

אודות הכותבת:

"למה בפרסומות המחזור שלנו כחול ולא אדום?"

מאת:  אנה פיבוברצ'יק

אנה פיבוברצ'יק נולדה בקזחסטאן וגדלה בהרצליה. בוגרת תואר ראשון בחינוך, תקשורת וקולנוע בסמינר הקיבוצים. בצבא שירתה במשרד הביטחון. לבנתיים עוסקת בעיקר בצילום דוקומנטרי אך חוטאת גם בסטילס.

בואו נדבר קצת על מחזור.

בואו נדבר קצת על מחזור

The Great Wave off Kanagawa, Hokusai.

 

לא סתם

אנה

חזיה

רחם

כוס

אימייל

גוגל פלוס

טוויטר

פייסבוק

alt
alt
alt

"לא סימפטי להיות בקרבת אישה במחזור."