Made with racontr.com

© כל הזכויות שמורות

זה מרגיש לי כאילו מתנהלת מלחמה בלתי כתובה בין המין הנשי לבין המין הגברי. כל צד מנסה להראות שהכישורים שלו הם הטובים ביותר למין האנושי ובכללי מאוד רוצים להראות "למי יש גדול יותר" (שאגב, גם הביטוי הזה מגיע מעולם המושגים הגברי...). התחרות הכבר לא כל כך סמויה הזאת מסכנת, לדעתי, כל התקדמות עתידית בנושא שוויון מגדרי. אולי במקום להתחרות אחד בשני, נטפח אחד את השני? נתמוך הגברי בנשי והנשי בגברי? לא הגיע הזמן שנבין שאנחנו שני צדדים של אותו המטבע?

אז למה בעצם גברים ונשים מאוימים כל כך מפמיניזם? כי פמיניזם בעצם בא לשבור את כל הסטריאוטיפים והחוקים המגדריים. פמיניזם בעצם אומר שאין חוקים כאלה מלכתחילה ושכל אחד יכול להיות מי שהוא מרגיש לנכון. בדוגמא הכי פשוטה: אם גבר מעדיף להישאר עם הילדים בבית ולהיות עקר בית, אין בזה שום דבר פסול. ואין שום סיבה שאף אחד מן המגדרים לא יוכל לעבוד בכל עבודה שהיא עבודת החלומות שלו.
העולם שלנו כנראה עדיין לא מוכן לעובדה שלא הכל צריך להיות מקוטלג לפי חוקים מוגדרים מראש, לא הכל צריך להיות בנוי מתבניות. אין תפקיד מוגדר אחד למישהו או מישהי, רק כי הם נולדו עם זין או עם כוס. 

העולם שלנו מושתת על סטריאוטיפים שהושרשו בנו מאז ינקות ולפעמים אנחנו אפילו לא שמים לב שהסטריאוטיפים הללו כבר אינם רלוונטיים. למה כל כך מתעקשים לטפח את ההבדלים בנינו במקום את הדומה אצלנו? הרי סטריאוטיפים מגדריים פוגעים גם בגברים, לא רק בנשים. למשל, אני מכירה המון בחורות שלא יסכימו לצאת אפילו לא לדייט אחד עם בחור שאין לו יציבות כלכלית, שלא נדבר על בחור שאין לו אוטו או רחמנא לצלן גר אצל ההורים. וזה הכל הרי תוצאה של הסטריאוטיפ שהגבר צריך להיות המפרנס העיקרי של הבית. כל הגברים רוצים באחריות הבלעדית הזאת? אני לא כל כך בטוחה. 

נושא ההטרדות המיניות הוא נושא אשר שנוי במחלוקת מאוד גדולה בין גברים לנשים, ובסיס המחלוקת הזאת היא חוסר הבנה גברי שאם אישה מתקיימת לידך זה לא אומר שהיא רוצה אותך. אני בטוחה שאני לא מחדשת פה לאף אחד, אבל יש גברים שכמעט באופן קבוע מנסים לסמם בחורות בפאבים כדי לאנוס אותן ואני באמת לא רוצה לדבר על כמות הפעמים שגברים זרים ניסו או הצליחו לגעת בי באוטובוסים. הנושא הזה הוא לא של אחת מתוך עשר ואפילו לא אחת מתוך חמש, כל אחת מהנשים שאתם מכירים עברה או תעבור הטרדה מינית בדרגה כזאת או אחרת. והעונשים המגוחכים שבתי משפט נותנים לאנסים הם פשוט פשע נגד האנושיות והחמלה.


והכל מתחיל מחינוך. את הבנות מלמדים לא לקלל ולהיות ממושמעות ואת הבנים מלמדים להיות תחרותיים והישגיים, אז מי לדעתכם יפתח ראשון במלחמה? כשהייתי נערה כמעט אף פעם לא הזהירו אותי ממחלות מין אבל תמיד דאגו להזכיר לי שבחורה ששוכבת עם מספר X של גברים היא שרמוטה ודחויה. וכך בעצם נוצרת חברה עיוורת ואטומה, שמחציתה אפילו לא באמת יודעת מהו המבנה של איבר המין הנשי

בר מראשית האנושות ניתן היה להבחין בכך שיש הבדל משמעותי בין גברים לבין נשים. אין מה להתווכח, פיזית אנחנו בנויים אחרת. המבנה שלנו דומה אך שונה, ההורמונים שלנו אחרים וכתוצאה מכך גם המוח שלנו מחווט אחרת. אבל האם השוני הזה צריך להשפיע ולקבוע את עתידנו ללא עוררין? לא כל כך בטוח. האם זה קורה בפועל? מסתבר שכן.

בואו נדבר רגע על יחסי הכוחות בין גברים לנשים. העובדה שאוכלוסיית הנשים דוכאה במשך שנים על ידי אוכלוסיית הגברים היא לא סוד. דוגמא קטנה: זכות הבחירה בארה"ב ניתנה לנשים בשנת 1920 (אחרי מלחמת העולם הראשונה) ואילו זכות הבחירה לנשים בשוויץ רק בשנת 1971(!). זה נראה למישהו פה הגיוני שנשים לא יכלו להצביע בבחירות במדינה שלהן רק כי הן נשים?! זה הזוי בכל כך הרבה רמות, ואני מדברים פה רק על 50 שנה אחורה.
יוצא לי לדבר הרבה עם גברים על נושא הפמיניזם ואחת התגובות היותר נפוצות שלהם היא "אבל עכשיו בעידן המודרני אישה שווה לגבר בהכל, אז מה הבעיה שלך?". אז, חברי היקר, הבעיה שלי היא שגם כעת,
הנשים לא שוות לגברים, וזה בעצם כל הסיפור. למשל, שכר העבודה שלנו קטן בממוצע בשליש משכר של גבר באותה העבודה. למשל, אנחנו לא בטוחות כשאנחנו הולכים בחושך הלילה ברחוב. למשל, עדיין משתמשים בגוף שלנו כדי לשווק מוצרים שאין להם כל קשר לציצי או לתחת שלנו. והאמת? אני לא חושבת שגברים היו מצליחים ללכת בנעליים שלנו לאורך זמן. 

 

כ

אודות הכותבת:

"מה זה גברי ומה זה נשי?"

מאת:  אנה פיבוברצ'יק

האם אנחנו באמת כל כך שונים אחד מהשני? ואולי כל מה שחשבנו שהוא אמת, בעצם הושתל בנו מגיל קטן מבלי שהייתה לנו את היכולת להתנגד?

קצת על סטריאוטיפים

לא סתם

אנה

רחם

תחתונים

כוס

אימייל

פייסבוק

alt

אנה פיבוברצ'יק נולדה בקזחסטאן וגדלה בהרצליה. בוגרת תואר ראשון בחינוך, תקשורת וקולנוע בסמינר הקיבוצים. בצבא שירתה במשרד הביטחון. לבנתיים עוסקת בעיקר בצילום דוקומנטרי אך חוטאת גם בסטילס.

alt
alt
alt
alt

האומנם?

ומה חושבים על הפמיניסטיות עצמן?